Měření a odhadování daňových příjmů - Bayer, Ondřej; Vítek, Leoš, 1970-; Pavel, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato práce se zabývá otázkou měření a odhadování daňových příjmů. Cílem práce je vysvětlit problematiku měření daňových příjmů pomocí různých způsobů a následně vytvořit modely predikcí daňových příjmů v období let 2001 až 2011. K dosažení tohoto cíle slouží použitá literatura a metodika ekonometrického modelování. Napřed jsou analyzovány rozdíly mezi hotovostním a akruálním přístupem k měření daňových příjmů z pohledů jednotlivých užívaných metodik. Následně je vytvořen ekonometrický model jednotlivých daňových příjmů pro vybrané daně. Samotné modely jsou testovány na kvalitu předpovědi a z výsledků vyplývá, že sledované daně obsahují jak ekonometricky vysvětlitelnou složku, tak i část založenou na autonomní, případně náhodné složce. Samotné modely mohou být ovlivněny nesplněním několika zásadních ekonometrických předpokladů.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses