Analýza výnosnosti penzijního připojištění s důrazem na zdaňování - Vanišová, Šárka (2011)
Předmětem této diplomové práce je zhodnotit stav penzijního připojištění v České republice. Práce se věnuje otázkám výnosnosti penzijního připojištění. Zkoumá aspekty ovlivňující výnosnost, zejména pak zdaňování penzijního připojištění a investování penzijních fondů. Na základě získaných poznatků je provedena analýza prostřednictvím komparace vyplácených dávek na konci spořícího období, čili doživotní penze a jednorázového vyrovnání. Provedená analýza poskytuje informaci o tom, která z daných dávek představuje pro klienta penzijního fondu výnosnější volbu. První část práce se zabývá charakteristikou penzijního připojištění v České republice, popisuje jeho vznik, vývoj, postavení v důchodovém systému. V druhé kapitole jsou pak rozebrány hlavní aspekty ovlivňující jeho výnosnost, jimiž jsou zdanění a výnosnost penzijních fondů. Třetí kapitola obsahuje komparaci doživotní renty a jednorázového vyrovnání.