Modelování vývoje úmrtnosti v České republice - Hejdová, Martina (2011)
Práce se zabývá modelováním úmrtnosti v České republice. Hlavním cílem je popsat historický vývoj pravděpodobností úmrtí na základě multinomické regrese. V první, teroretické, části lze nalézt základní poznatky potřebné ke konstrukci modelu rozčleněné do dvou kapitol. V první kapitole je vysvětlený základní rozdíl mezi lineárním a zobecněným lineárním modelem. Druhá kapitola se věnuje logistické regresi. Zde vyjdeme z jednoduché, binomické, proměnné a poté zobecníme pro multinomickou proměnnou. Druhá, praktická, část se již věnuje samotné kontrukci popisného modelu. Ve třetí kapitole jsou popsána data (typ a zdroj) a ve čtvrté kapitole již popisujeme samotné, celkem tři, modely (dva jsou popisné a jeden slouží pro jednoduchou predikci). Spíše pro úplnost je připojena i predikce do budoucna.