Vývoj uplatňování zásad daňového řízení v ČR - Klvaňa, Libor; Vančurová, Alena, 1957-; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2010)
Tato diplomová práce si klade za hlavní cíl posoudit vliv judikatury soudů na interpretaci a aplikaci daňových procesních předpisů, zejména na jejich zásady daňového řízení a správy daní v ČR. Předmětem analýzy bylo zjistit, zda zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků byl dostačující a vyhovující procesní normou v daňovém řízení, a zda zásady daňového řízení a existující judikatura k této problematice zajišťovaly přiměřenou právní jistotu daňových subjektů i správce daně. Nejprve byly zkoumány ústavní zásady v ČR a obecné zásady správního práva ve vztahu k daňové problematice a správě daní. Poté bylo přistoupeno od zásad daňové teorie k podrobné analýze judikatury soudů při interpretaci a uplatňování zásad daňového řízení. Byla provedena komparace stávajících a nových zásad daňového řízení a správy daní, které začínají být aplikované v praxi od 1. 1. 2011, kdy nový daňový řád nabyl právní účinnosti. V diplomové práci byla u správních zásad řešena rovněž výzkumná otázka, nakolik je možné použít subsidiárně stávající Správní řád při daňovém řízení a správě daní, a především zásady v něm uvedené, které nejsou zahrnuty v novém daňovém řádu.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses