Vývoj využití odpočtů a slev na dani z příjmů fyzických osob ve státech EU od 90. let minulého století - Pokorná, Alžběta; Vančurová, Alena, 1957-; Doležalová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce se zabývá daňovými úlevami u daně z příjmů fyzických osob v zemích EU a jejich vývojem od konce 90. let minulého století. Středem pozornosti je objevující se trend přechodu od odpočtů od základu daně ke slevám na dani, kdy cílem práce je stanovit, zda tento trend v současné době přetrvává. Zároveň práce analyzuje dopad základních standardních daňových úlev na průměrného poplatníka během sledovaného období a porovnává jejích vývoj v zemích EU. Vývoj daňových úlev je ovlivněn ekonomickou vyspělostí země, způsobem nastavení daňového systému, sociální politikou země, ale i probíhající ekonomickou krizí. Do kontrastu jsou nejčastěji stavěny země s progresivní sazbou daně a neustále narůstající počet zemí s rovnou daní. V závěru tak bude potvrzen nebo vyvrácen přetrvávající trend v rušení odpočtů se současným zaváděním slev na dani, ale i dojde ke zhodnocení pro poplatníka nejvýhodněji nastavených systémů daňových úlev.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses