Podpora vývoje rozšíření PHP CMS - Schmied, Martin (2011)
Cílem této práce je zlepšení procesu vývoje rozšíření open source systémů pro správu obsahu, se zvláštním zaměřením na funkční rozšíření CMS Joomla. Práce začíná analýzou současného trhu open source CMS systémů, z které vyplývá, že většině trhu je dominována systémy implementovanými v programovacím jazyce PHP. Proto následuje analýza standardních nástrojů používaných při vývoji v PHP. Ta ukazuje, že k vývoji aplikací v PHP jsou stále často využívány relativně jednoduché textové editory namísto integrovaných vývojových prostředí. Dále je ukázáno, že moderní open source IDE mohou zvýšit produktivitu práce i při vývoji ve skriptovacím jazyce. V další části práce jsou zkoumána specifika vývoje rozšíření CMS systémů. Přitom jsou prezentovány tři nejrozšířenější open source CMS (WordPress, Drupal a Joomla) se zaměřením na možnosti jejich funkční rozšiřitelnost. Je demonstrováno, že určité specifické vlastnosti modulárního systému CMS Joomla představují překážku pro efektivní využití IDE v procesu vývoje. Následně jsou prozkoumány dva doporučené postupy práce při vývoji funkčních rozšíření pro CMS Joomla a jsou demonstrovány jejich nevýhody. Na základě této analýzy je navržena nová metodika vývoje zahrnující návrh dosud nevyvinutých funkčních rozšíření Eclipse IDE řešící zmíněné nevýhody. Následuje popis platformy Eclipse se zaměřením na klíčové technologie využité při implementaci těchto funkčních rozšíření. Poslední částí je popis hlavních komponent implementace.