Hodnocení výkonnosti kolektivního investování - Vítová, Veronika (2011)
Tato práce se zabývá porovnáním výkonnosti tuzemských akciových podílových fondů se zaměřením na méně obvyklé, běžně nezveřejňované ukazatele a metody hodnocení výkonnosti. Jedná se především o moderní poměrové ukazatele, které zároveň zohledňují výnos i riziko dané investice. V úvodní teoretické části je zachycena základní charakteristika, právní úprava, typologie fondů a vývoj kolektivního investování v České republice od raných let jeho existence až po současnost. V analytické části jsou aplikovány vybrané ukazatele hodnocení výkonnosti (Sharpův, Treynorův, Calmarův index, Jensenova alfa, Information Ratio a Maximum Drawdown) a srovnání fondů s benchmarkem. Práce upozorňuje na problémy s interpretací poměrových ukazatelů v případě klesajících trhů a zároveň navrhuje řešení těchto problémů.