Hodnocení výkonnosti kolektivního investování - Vítová, Veronika; Valach, Josef, 1933-2025; Novotný, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Tato práce se zabývá porovnáním výkonnosti tuzemských akciových podílových fondů se zaměřením na méně obvyklé, běžně nezveřejňované ukazatele a metody hodnocení výkonnosti. Jedná se především o moderní poměrové ukazatele, které zároveň zohledňují výnos i riziko dané investice. V úvodní teoretické části je zachycena základní charakteristika, právní úprava, typologie fondů a vývoj kolektivního investování v České republice od raných let jeho existence až po současnost. V analytické části jsou aplikovány vybrané ukazatele hodnocení výkonnosti (Sharpův, Treynorův, Calmarův index, Jensenova alfa, Information Ratio a Maximum Drawdown) a srovnání fondů s benchmarkem. Práce upozorňuje na problémy s interpretací poměrových ukazatelů v případě klesajících trhů a zároveň navrhuje řešení těchto problémů.
Vedoucí práce: Josef Valach
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses