Dopady finanční krize na veřejné finance v ČR - Korčomacha, Světlana (2011)
Cílem této diplomové práce je vymezení pojmu "finanční krize" a analýza jejích dopadů na státní rozpočet a veřejné finance České republiky v roce 2010. První kapitola se zabývá vymezením finanční krize a dalších základních pojmů nutných pro následnou analýzu. Dále je uveden průběh propuknutí finanční krize a podrobný popis jejích příčin. V závěru první kapitoly jsou uvedená opatření, která podle odborníků jsou nutná k zamezení vzniku podobných globálních krizí v budoucnu. Jedná se zejména o změny v regulaci. Druhá, praktická část se zabývá dopadem celosvětové finanční krize na státní rozpočet České republiky v roce 2010, státní dluh a vládní dluh. Jde o analýzu změn jednotlivých příjmů a výdajů státního rozpočtu a vymezení, zda se jednalo o změny způsobené finanční krizí nebo legislativními a jinými opatřeními vlády. Závěrem je uvedeno vyhodnocení analýzy a doporučení z ní vyplývající.