Deriváty na počasí jako alternativní nástroj řešení rizikovosti - Krupová, Tereza (2011)
Práce se zabývá deriváty na počasí a jejich pozicí na finančním trhu. Je rozdělena do pěti základních částí. Cílem první kapitoly je popsat základní mechanismy derivátů obecně, je zde zařazena také část popisující vznik derivátů na počasí. Druhá část je zaměřena na riziko a přístupy k jeho řešení. Třetí část je věnována riziku, které je spjato s vývojem počasí. V této kapitole je zanalyzován vliv a dopad počasí na ekonomiku. Jsou zde uvedeny také základní odlišnosti mezi deriváty na počasí a pojištěním. Čtvrtá kapitola je věnována pohledu na deriváty na počasí především z pohledu jejich uživatelů. Popisuje proto jejich strukturu, využití, nejběžnější podkladové indexy a zabývá se stručně také otázkou oceňování. Poslední část je zaměřena na současnou situaci na poli derivátů na počasí a nabízí také úvahy o jejich možném vývoji. Jsou zde uvedeny také významné mezinárodní organizace, které se zaměřují na risk management v souvislosti s počasím či na práci s deriváty.