Současné trendy na pojistných trzích - Nováková, Zuzana (2011)
Diplomová práce se zabývá současnými trendy v oblasti pojišťovnictví. Cílem práce je nalézt a analyzovat vývojové trendy, které pojistný trh v posledních letech nejvíce ovlivnily a pokusit se o prognózu dalšího vývoje v pojišťovnictví. První část práce je zejména zaměřena na hlavní faktory, které byly vyvolány současnými globálními trendy. Dále jsou zde zachyceny významné změny, které nastaly v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie. Poslední podkapitola informuje o možných ukazatelích, na kterých lze posuzovat vývoj v českém pojišťovnictví a případně ho srovnávat s vývojem na zahraničních pojistných trzích. Stěžejní část diplomové práce, týkající se trendů na pojistném trhu, je rozdělena do 3 kapitol -- Trendy v životním pojištění, Trendy v neživotním pojištění a Trendy ve službách, které s pojistným trhem úzce souvisejí. Práce se dále zabývá vlivem poslední ekonomické krize na vývojové trendy v pojišťovnictví, a je zde provedena analýza zvlášť pro životní a neživotní pojištění. Poslední část je zaměřena na prognózu budoucího vývoje, tedy nastínění možných cest, kudy by se pojistný trh mohl v budoucnu ubírat.