Komparace ochrany investora a vkladatele na českém finančním trhu - Samek, Michal (2011)
Práce se zabývá primárně ochranou drobného investora na českém kapitálovém trhu, která je následně srovnávána s ochranou drobného vkladatele využívajícího depozitní produkty. V oblasti českého kapitálového trhu je kladen důraz na rozbor připravované penzijní reformy (rok 2011). V první části práce je pojednáno o fungování kapitálového trhu, finanční pozici českých domácností a důvodech regulace finančních trhů. V druhé části práce jsou postupně vymezeny jednotlivé prvky a nástroje ochrany. Práce analyzuje zejména nástroje v oblasti ochrany majetku, distribuce finančních služeb a informačních nároků kladených na poskytovatele finančních služeb. U významných nástrojů (např. Garanční fond obchodníků s cennými papíry či investiční limity) je diskutována jejich efektivnost.