Mystery shopping - Vašíčková, Denisa; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Hesková, Marie, 1948-; Žilková, Alena (2011)
Cílem práce je podat přehled o možnostech využití metody marketingového výzkumu Mystery shopping při testování kvality služeb poskytovaných zákazníkům. Výstupy výzkumu mají za úkol poskytnout firmě informace o slabých a silných stránkách jejího organizačního procesu při styku se zákazníkem. Na základě těchto zjištění má firma možnost přijmout taková opatření, které povedou ke zkvalitnění jejích služeb.
Vedoucí práce: Marie Hesková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Keywords: marketingový výzkum; spotřebitelské chování; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; marketing research; consumer behavior; master's theses