Zastoupení žen v politice případová studie Česká republika - Pozlovská, Zuzana; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Reschová, Jana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Práce se zabývá zastoupením žen v politice, zejména na území České republiky. Jejím cílem je odpovědět na otázku, zda přístup českých politických stran k ženám v politice je ovlivněn její pozicí na levo-pravém spektru. Nejprve přibližuje vývoj postavení žen ve společnosti od 18. století a boj za jejich práva v rámci feminismu. Následně představuje metody, kterými lze podpořit politickou činnost žen. Třetí kapitola sleduje přístup sedmi politických stran, které se dostaly do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2006 a 2010, k ženám v politice. Porovnává u nich přístup k rovnému zastoupení mužů a žen v politice, a to jak ve vnitrostranických dokumentech, tak ve skutečném chování. Dochází k závěru, že v přístupu strany k ženám v politice hraje roli spíše jejich mocenské postavení, než ideologické zaměření. Čím větší má strana podíl na moci, tím méně dává ženám příležitostí.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses