Význam cizích zdrojů v kapitálové struktuře českých společností - Wiedová, Zuzana (2011)
Cílem této práce je analýza zadluženosti českých průmyslových společností v letech 2001 -- 2008. Na základě provedené analýzy zkoumám vývoj vybraných poměrových ukazatelů v čase, ale také porovnávám mezi sebou jednotlivá odvětví. Součást práce tvoří také statistická pasáž, kde zkoumám závislost mezi vybranými veličinami a kde jsem navrhla jednoduchý regresní model. Za celý český průmysl byl zjištěn pozitivní vývoj ukazatelů zadluženosti, avšak v roce 2008 byla česká ekonomika zastižena finanční krizí, což se v jednotlivých odvětvích také odrazilo. Ve statistické části se podařilo prokázat nepřímou závislost mezi rentabilitou celkového kapitálu a věřitelským rizikem a zároveň navržený model pro odhadovanou výpůjční úrokovou míru byl statisticky významný.