Islámské bankovnictví se zaměřením na Turecko - Mikušová, Pavla; Musílek, Petr, 1965-; Půlpánová, Stanislava, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Bankovnictví, které v posledních letech dobývá svět, je bankovnictví islámské. A právě islámskému bankovnictví se věnuje tato diplomová práce. Jelikož islám zakazuje úrok, funguje islámské bankovnictví na odlišných principech, než bankovnictví konvenční. Práce definuje dvě základní metody, a to sdílení zisku a ztráty a metodu přirážky, na jejichž základě islámské banky profitují. Jednu ze tří částí tureckého bankovního systému tvoří tzv. "participation banks", jež reprezentují islámské bankovnictví. Členem skupiny "participation banks" je banka Al Baraka, jejíž rozvaha a výkaz zisku a ztráty jsou analyzovány. Uvedené účetní výkazy se nikterak výrazně neodlišují od obecného modelu účetních výkazů islámských bank. Je však vyvrácen "učebnicový" předpoklad, že největší podíl na aktivech zaujímají transakce založené na metodě sdílení zisku a ztráty.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses