Využití projektového řízení při vývoji nového produktu - Maroušková, Lucie (2011)
Předmětem této diplomové práce je využití projektového řízení v informačních a komunikačních technologiích s bližším zaměřením na zavedení nového výrobku a posouzení efektivnosti této investice z finančního hlediska. Nedílnou součástí práce je nejen představení specifik projektového řízení, jednotlivých fází životního cyklu projektu a charakteristických znaků IT projektů, ale také detailnější popis v praxi používaných standardů, které jsou v rámci projektového řízení IT často využívány. Praktická část práce se detailněji zabývá analýzou činností spojených s vývojem a zaváděním nového produktu na trh a posouzením jeho finanční stránky. Pro účely této analýzy byl zvolen konkrétní investiční projekt z oblasti bankovnictví, přičemž hlavním cílem analýzy je zejména odhalit nedostatky při přípravě a realizaci tohoto projektu a dokázat, že důležitou roli při rozhodování, zda realizovat určitý projekt, hrají také finanční ukazatele.