Jaké jsou náklady mrtvé váhy o Vánocích v ČR? - Rottová, Tereza (2011)
Dávání dárků může být z hlediska standardní mikroekonomické teorie zdrojem neefektivnosti v podobě vzniku ztráty mrtvé váhy (DWL). Cílem této práce je zjistit, jak vysoké náklady mrtvé váhy vznikly v České republice o Vánocích 2010, přičemž průzkum, za jehož pomoci je otázka řešena, je založen na dotazníkovém šetření. Data od 122 respondentů poskytla 366 pozorování. DWL byla měřena pomocí částky, za kterou by si obdarovaný byl ochoten statek či službu (dárek) koupit, i částky, za kterou by byl obdarovaný ochotný věc prodat. Bylo zjištěno, že v České republice o Vánocích opravdu vznikají náklady mrtvé váhy, a to ve výši 8,6 až 10,9 %.