Čokoládovny v oblasti Podmokel pod vedením saských průmyslníků (1853-1918) - Syrová, Tereza (2011)
Tato práce charakterizuje život v pohraniční vesnici Podmokly v období mezi roky 1853-1918. Autor uvádí pronikání saského kapitálu v této době a dále rozvíjí podnikání saských Němců převážně v oblasti čokoládového průmyslu. Zaměřuje se na čokoládovny, které tam v této době vznikaly, a to na čokoládovny Jordan&Timaeus, Hartwig&Vogel a Otto Rüger. Nejdříve se zaměřuje na vývoj Podmokel, na charakteristiku doby, výši cel a celních přirážek týkajících se surovin vhodných na výrobu čokolády a kakaa. V práci autor uvádí dobový postup při výrobě čokolády, recepty a kuriozity, které s výrobou čokolády souvisely. Při rozboru čokoládoven se autor zaměřuje na historii vzniku čokoládovny, na popis továrny a její přebudování, na sociální politiku, na dodržování předpisů a zákonů, které v této době vznikaly. Dále autor prozkoumává oblast reklamy, světových výstav, prodeje a výroby čokolády a firemní struktury. Práce je sepsána primárně z dobových pramenů, popř. z moderní časopisecké literatury a odborných studií.