Zajištění kurzových rizik v kontextu českého exportu - Renč, Jan (2011)
Tato práce se zabývá zajištěním kurzových rizik s důrazem na český export. V první kapitole vytvářím motivaci pro zkoumání kurzových rizik -- popisuji stav našich exportních odvětví a celé ekonomiky ve vztahu k měnovému kurzu. Zamýšlím se také nad tím, zda dochází k poklesu konkurenceschopnosti a jak dobře se naši exportéři uplatňují na mimoevropských trzích. V druhé kapitole představuji metody, které lze využít k odhadům budoucího kurzu. Zaměřuji se zejména na metody modelování měnových kurzů na základě historických dat a představuji také možnost vytváření očekávání na základě forwardových kurzů. U obou metod zmiňuji jejich výhody a nevýhody. Ve třetí kapitole ukazuji, jak odhadovat maximální možnou kurzovou ztrátu pomocí metody Value At Risk. Tyto informace pak může využít management pro rozhodnutí, zda daný kontrakt zajistit či nikoliv. Ve čtvrté kapitole rozebírám, jakými nástroji se můžou exportéři proti kurzovému riziku bránit. Zabývám se také otázkou optimálního zvýšení prodejní ceny, samostatně se věnuji interním a externím metodám zajištění. V poslední páté kapitole zveřejňuji výsledky výzkumu, které jsem provedl na vzorku 51 českých exportérů.