„Socialistická žena v područí šicího stroje aneb úplet, lurex, chemlon a krimplen“. Příspěvek ke konzumní společnosti „normalizačního“ Československa v sedmdesátých letech 20. století - Hašková, Kateřina; Soběhart, Radek, 1978-; Stellner, František, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Ve své diplomové práci se zabývám konzumní společností v Československu v sedmdesátých letech 20. století na příkladu světa módy. V úvodu práce se zaměřuji na teoretické uchopení dané problematiky, věnuji se zejména fenoménu tzv. "všedního dne", otázce každodennosti a problematice volného času v "normalizační" československé společnosti. Svůj výzkum zaměřuji především na dámskou módu, která se oproti pánské módě vyvíjela dynamičtěji a nabízela také větší prostor pro seberealizaci. Ve své práci vycházím ze základní hypotézy, že v oblasti spotřebního průmyslu byla nedostatečná nabídka, což bylo příčinou rozvoje ručních prací, přesto právě oblasti volného času vyvrací "totalitní" pohled na toto období, neboť z důvodu oficiálního nedostatku nastalo "zlatá éra" kreativity, experimentů a fantazie domácí tvorby. Komplexně popisuji tehdejší trh s oděvy, kde hlavní roli hrál Ústav bytové a oděvní kultury (ÚBOK), Ústředí lidové umělecké výroby (ÚLUV), Domy módního odívání (DMO) a Tuzex. Součástí diplomové práce je také analýza dostupných ženských a módních časopisů, které odrážely stav trhu a nabízely inspiraci pro obohacení šatníku.
Vedoucí práce: Radek Soběhart
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses