Účast veřejnosti na rozhodovacích procesech v oblasti ochrany životního prostředí - Švecová, Jana; Hadrabová, Alena; Dvořák, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
První tři části práce se věnují teorii. Ta je zaměřena především na legislativu, která upravuje právo veřejnosti na informace o životním prostředí a na účast při rozhodování o věcech týkajících se životního prostředí. Důležitým mezinárodním dokumentem je v této oblasti Aarhuská úmluva (tj. Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech životního prostředí). Práce se rovněž věnuje českým právním normám, které na tuto úmluvu navazují. Další části práce jsou již zaměřeny konkrétně na občanská sdružení, především na to, jak vznikají, jaké mají možnosti zapojení do rozhodovacích procesů a jaká mají práva a povinnosti. Práce se zabývá aktivitou vybraných občanských sdružení v Praze. Zaměření pouze na Prahu je z důvodu lepší dostupnosti. Uvádím zde, kolik občanských sdružení je v Praze registrováno, zda se zapojují do rozhodování a pakliže ano, tak o jaké oblasti životního prostředí mají největší zájem. Rovněž se snažím ukázat, jakých výsledků ve správních řízeních dosahují a jak hodnotí spolupráci s úřady.
Vedoucí práce: Alena Hadrabová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses