Rozvojová pomoc v Keni - Zrníková, Pavla; Cihelková, Eva, 1952-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Hlavným cieľom diplomovej práce je zistiť, aký význam má rozvojová pomoc v Keni a zároveň na príklade Slovenskej republiky demonštrovať, ktorý druh pomoci tu má významnejšie postavenie -- či pomoc oficiálna alebo neoficiálna. Efektívnosť pomoci v Keni je vyhodnotená na základe korelácie vývoja objemu rozvojovej pomoci s ukazateľmi, ktoré vypovedajú o zlepšovaní či zhoršovaní ekonomicko-sociálnej situácie krajiny. Význam oficiálnej a neoficiálnej pomoci je zhodnotený porovnaním projektov podporovaných ODA a projektov neziskových organizácií na základe kritéria jednak objemu poskytnutých prostriedkov a jednak ich dosahu. Prínosom práce je na príklade Keni poukázať na efektívnosť rozvojovej pomoci v chudobných krajinách. Diplomová práca sa skladá z troch kapitol. Cieľom prvej kapitoly je predstaviť čitateľovi ekonomicko-sociálnu situáciu Keni a jednotlivé faktory, ktoré napomáhajú prekonávaniu zaostalosti rozvoja. Druhá kapitola ponúka charakteristiku jednotlivých donorov a poukazuje na význam rozvojovej pomoci. Posledná kapitola predstavuje konkrétne projekty oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenskej republiky a slovenských neziskových organizácií a vyhodnocuje, ktorá z týchto dvoch pomocí je dôležitejšia.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses