Analýza problémů zemí Jižního křídla EMU a přistoupení ČR do Eurozóny - Michailidis, Dimitrios; Hurník, Jaromír, 1975-; Dudáková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu současných problémů zemí jižního křídla EMU a Irska, tedy zemí v dnešní době obvykle označovaných zkratkou "PIIGS". Jako analytický rámec slouží teorie optimálních měnových oblastí rozšířená o její dynamický pohled. Diplomová práce postupně hledá příčinu vnitřních a vnějších nerovnováh těchto zemí, především pak provázanost problémů deficitů běžných účtů, vysokého soukromého a veřejného zadlužení, vysoké nezaměstnanosti a zhoršující se konkurenceschopnosti v mezinárodním obchodě. Přichází se závěrem, že jejich hlavní příčinou byly vysoká inflace a vysoko zakotvená inflační očekávání, které přes inflační diferenciály vytvořily asymetrický šok ve společné měnové politice. Vlastní přínos práce přináší v analýze projevů Waltersovy kritiky na běžné účty zemí EMU a vlivu inflačních očekávání na asymetričnost měnové politiky. V apendixu hodnotí připravenost České republiky k přijetí společné měny podle analýz provedených v této práci.
Vedoucí práce: Jaromír Hurník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses