Analýza financování sportu v České republice - Valášek, Martin (2011)
Hlavním cílem diplomové práce je shrnout současný systém financování sportu ze strany státu, odhalit jeho nedostatky a poukázat na klíčové oblasti, které řadí Českou republiku mezi tři nejhorší státy v Evropské unii s absolutní i relativní výši finančních prostředků směřujících do tělovýchovných aktivit. V teoretické části je shrnuta historie sportu v Českých zemích, společenský význam sportu a vymezení nestátní neziskové organizace, která v podobě občanských sdružení tvoří výchozí prvek pro následné analýzy alokace finančních prostředků do sportu. Praktická část se pak zabývá rozborem těchto analýz financování, které nabývají podoby přímých a nepřímých dotací ze strany státu.