Ocenění společnosti ZAPA beton a.s. - Zapletal, Tomáš (2011)
Cílem práce bylo zjistit hodnotu podniku k 1. 1. 2011, charakterizovat riziko s ní spojené, například jako variabilitu možných výsledků a posoudit vliv krize na podnik. K výpočtu hodnoty podniku jsem použil metodu diskontovaného cash flow ve variantě FCFF. Pro predikci nejvýznamnějšího generátoru hodnoty, tržeb, jsem jako výchozí metodu použil regresní analýzu, výsledky jsem upravil podle predikcí publikovaných v kvalitativních studiích českého stavebnictví. V důsledku krize se značně snížila poptávka po produkci podniku, důsledkem je omezení výroby a pokles tržeb a zisku v letech 2009 a 2010, zhoršení ukazatelů rentability, pokles obratu dlouhodobého majetku. S využitím programu Crystall Ball jsem stanovil hodnotu podniku také stochastickým modelem. V tomto případě jsem se díval na faktory ovlivňující hodnotu podniku jako na náhodné veličiny. Variabilita možných výsledků hodnoty podniku se pohybuje mezi dolní a horní mezí, tj. mezi 1,8 a 3,2 mld. korun.