Současná finanční krize, souvislosti jejího vzniku a možná náprava v duchu rakouské školy - Vondruška, Tomáš; Tajovský, Ladislav, 1973-; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato diplomová práce se snaží popsat možné souvislosti vzniku současné finanční krize tak, jak je vidí představitelé postkeynesovského a rakouského směru. Práce se ve své úvodní části zaměřuje na dění ve Spojených státech amerických od teroristických útoků na Světové obchodní centrum z 11. září 2001 až po vypuknutí hypoteční krize v roce 2007 a jejímu dalšímu šíření napříč celou ekonomikou. V tomto období Federální rezervní systém zvyšoval peněžní zásobu do té doby nevídaným tempem. Velká část těchto nových prostředků se přelila do realitního trhu. V práci je popisováno k čemu začalo docházet a jaké to mělo důsledky na fungování ostatních sektorů finančního systému až po pád investiční banky Lehman Brothers v září 2008. Na příčiny krize je zde nahlíženo právě skrze postkeynesovský a rakouský pohled, neboť právě představitelé těchto směrů byli schopni, na rozdíl od mainstreamových ekonomů, příchod takto vážné hospodářské události předvídat. Prostřednictvím odkazů postkeynesovských a rakouských ekonomů jsou v závěrečné části práce nastíněna možná řešení, jak se této události do budoucna vyvarovat, avšak jejich návrhy na nápravu stojí ve vzájemném kontrastu. Nicméně zde dospívám k určitému doporučení, které na reálných případech ukazuje nesprávnost a nefunkčnost intervencí státních úřadů, především jejich neblahý dopad na správné fungování tržního mechanismu.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses