NAFTA - USA, Kanada, Mexiko změnily se strategické přístupy členů po 15 letech? - Mandinec, Jiří (2011)
Cílem diplomové práce je zjistit, zda NAFTA naplnila původní očekávání členských zemí a hlavně, jak se za tuto dobu změnily jejich strategické přístupy k této dohodě. Vedlejším cílem potom je prozkoumat, jak by se uskupení mohlo vyvíjet do budoucna a jestli je zde šance dosažení vyšších integračních stupňů. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. První část je věnována regionalismu na severoamerickém kontinentu a postupnému vzniku vzájemných vazeb mezi Kanadou, USA a Mexikem, dále také okolnostem, za jakých NAFTA vznikla a motivům jednotlivých zemí ke vstupu do tohoto integračního uskupení. Nejobsáhlejší částí práce je kapitola druhá, ve které jsou nejdříve nastíněny základní ustanovení dohody, poté popsány výsledky NAFTA jako celku, a nakonec analyzován vývoj jednotlivých členských ekonomik pod vlivem NAFTA. Obsahem závěrečné třetí kapitoly jsou nejdříve současné problémy, které se v souvislosti s NAFTA v členských zemích odehrávají, dále jsou naznačeny možné směry vývoje uskupení do budoucna a potenciál jejích dalšího rozšiřování a prohlubování. Poslední část práce se zabývá otázkou, zda se změnily strategické přístupy členských zemí NAFTA po sedmnácti letech její existence.