Měření výkonnosti systému managementu kvality - Šourek, Vladimír (2011)
Tato práce se zabývá hodnocením výkonnosti systémů managementu jakosti. Úvodní část pojednává o významu kvality pro konkurenceschopnost organizace s akcentem na ekonomické přínosy zlepšené jakosti. Podstatná část je věnována metodám hodnocení výkonnosti systému managementu kvality v kontextu doporučení norem řady ISO 9000 a principů Modelu Excelence EFQM. S ohledem na navazující praktickou část je práce doplněna rovněž o požadavky normy ISO TS 16949, která slouží jako odvětvový standard pro dodavatele v automobilovém průmyslu. Praktická část se věnuje zhodnocení a analýze výkonnosti systému managementu kvality vybrané společnosti. V rámci práce bylo provedeno hodnocení organizace podle Modelu Start Národní ceny kvality ČR, který vychází z principů Modelu Excelence EFQM. Na základě provedené analýzy bylo poukázáno na oblasti s potenciálem ke zlepšení a navrhnuty příslušná opatření. I přes nepochybně existující potenciál k dalšímu zlepšování lze konstatovat, že systém managementu jakosti vybrané společnosti stabilně dosahuje vysoké úrovně.