Analýza přeshraniční spolupráce Euroregionu Nisa prostřednictvím EGTC -- ESÚS - Kadlecová, Barbora; Horáček, Jiří, 1964-; Šourek, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce se v teoretické části věnuje přeshraniční spolupráci a analyzuje nový právní nástroj na úrovni Evropské unie -- Evropské seskupení pro územní spolupráci (ESÚS). Práce nástroj charakterizuje, včetně vymezení právního základu. Věnuje se též možnému využití ESÚS, kde se zaměřuje především na trvalé struktury přeshraniční spolupráce, tzn. euroregiony a provede souhrn již vzniklých ESÚS na území Evropské unie. Praktická část se zaměřuje na Euroregion Nisa, který si vytvoření právního subjektu uložil jako jeden z hlavních cílů a v současnosti je ve fázi příprav založení ESÚS. Zde je kromě charakteristiky Euroregionu také analýza jednotlivých kroků k založení, konkrétní možnosti využití ESÚS na daném území, komparace s jinými již existujícími právnickými subjekty na území EU. Cílem diplomové práce je analyzovat ESÚS a určit, zda má potenciál pro rozvoj na území Euroregionu Nisa.
Vedoucí práce: Jiří Horáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionální studia [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses