Arabské ropné ekonomiky a perspektivy jejich vývoje - Mašková, Petra (2011)
Diplomová práce se zaměřuje na pokrok arabských ropných ekonomik od 90. let. Vzhledem k vypuknutí nepokojů v arabském světě se práce zabývá i politickou oblastí a příčinami vedoucími k Arabskému jaru. Význam ropy ve světové ekonomice a její objevení v arabských zemích zvýšilo strategickou důležitost tohoto regionu. Arabské země si za poslední tři dekády prošly značnou sociální,ekonomickou a politickou transformací a právě ropné bohatství jednotlivých zemí sehrálo v této transformaci hlavní roli. První kapitola je zaměřena na ekonomické teorie zabývající se nerostnými surovinami a jejich vliv na hospodářský růst zemí. Na ní navazuje další kapitola věnující se představení arabského regionu. Třetí kapitola se zabývá vývojem čtyř vybraných zemí - Alžírska, Egypta, Sýrií a Libyí od 90. let, dopadem světové finanční krize na arabské země a Arabskému jaru.