Arabské ropné ekonomiky a perspektivy jejich vývoje - Mašková, Petra; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Cihelková, Eva, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Diplomová práce se zaměřuje na pokrok arabských ropných ekonomik od 90. let. Vzhledem k vypuknutí nepokojů v arabském světě se práce zabývá i politickou oblastí a příčinami vedoucími k Arabskému jaru. Význam ropy ve světové ekonomice a její objevení v arabských zemích zvýšilo strategickou důležitost tohoto regionu. Arabské země si za poslední tři dekády prošly značnou sociální,ekonomickou a politickou transformací a právě ropné bohatství jednotlivých zemí sehrálo v této transformaci hlavní roli. První kapitola je zaměřena na ekonomické teorie zabývající se nerostnými surovinami a jejich vliv na hospodářský růst zemí. Na ní navazuje další kapitola věnující se představení arabského regionu. Třetí kapitola se zabývá vývojem čtyř vybraných zemí - Alžírska, Egypta, Sýrií a Libyí od 90. let, dopadem světové finanční krize na arabské země a Arabskému jaru.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses