Problémy trhu práce v kraji Vysočina - Nováková, Andrea (2011)
Diplomová práce "Problémy trhu práce v kraji Vysočina" hodnotí na základě analýzy trhu práce a nezaměstnanosti v kraji Vysočina hlavní příčiny a průběh ekonomické recese, v závislosti na vývoji vybraných socioekonomických a demografických charakteristik, které trh práce ovlivňují. Práce se skládá s teoretické a praktické části. První kapitola je věnována základním teoretickým pojmům týkajícím se trhu práce, druhá kapitola se zabývá nezaměstnaností a objasňuje její ekonomické, sociální a psychologické dopady. V další kapitole Třetí kapitola obsahuje analýzu demografických a socioekonomických charakteristik ovlivňující trh práce v kraji. Čtvrtá kapitola hodnotí dopady a důsledky krize v Kraji Vysočina a objasňuje vznik finanční krize a její přesun do reálné ekonomiky. Pátá kapitola se týká analýzy trhu práce a nezaměstnanosti v období změn hospodářské cyklu. Poslední dvě kapitoly obsahují empirický výzkum realizovaný pomocí dotazníkového šetření, jehož úkolem bylo objasnit pocity a postoje obyvatel k nepříznivému ekonomickému vývoji a jeho dopady na trh práce a zaměstnanost.