Vplyv povodní na cenu nehnuteľností - Timko, Peter; Melichar, Jan, 1975-; Kaprová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práca rieši problém ekonomických dopadov povodní na trhu s nehnuteľnosťami v Prahe. Cieľom práce je objasniť, či povodne ovplyvňujú cenu nehnuteľností a do akej miery. Hypotéza práce je, že povodne ovplyvňujú cenu nehnuteľností v záplavovej oblasti. Tento vplyv zisťujem prostredníctvom modelu hedonickej ceny pri analýze sekundárnych dát. Teoretická časť vysvetľuje riziko povodní a ich mapovanie v záplavových oblastiach. Táto časť ešte vysvetľuje princíp celého modelu a rešerše dostupných štúdií ponúkajú postup riešenia mimo oblasť Českej republiky. Praktická časť sa zaoberá exploračnou analýzou, regresnou analýzou a modelovaním hedonickej ceny na základe implicitných cien povodní. Zistením práce je fakt, že cena nehnuteľností v Prahe je ovplyvnená záplavovou oblasťou Q100, tento vplyv je pozitívny ako aj negatívny, čo preukázal log-log regresný model vážených najmenších štvorcov. Ďalej je dokázané, že implicitná cena povodní ďaleko presahuje náklady na vybudovanie protipovodňových opatrení v Prahe.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses