Analýza vývoje zemědělství - Jaša, Stanislav (2011)
Zemědělství již dávno není pouze prostředkem pro zajištění potravy pro národ. Dnes se díky politice Evropské unie podnikatelské aktivity zemědělských podniků směřují do odvětví energetiky a do dalších odvětví jako je teplárenství, lesnictví či služby, které umožňují podnikům diverzifikovat svou činnost za hranice primárního sektoru. Důvody pro rozhodnutí o rozšíření strategického zaměření podniků jsou mnohé: menší závislost na počasí, lepší tržní pozice v relevantním mikrookolí, efektivnější využití zemědělské půdy, lokální energetická soběstačnost. Tato práce analyzuje především přechod českého zemědělství od konceptu zajištění potravinové samostatnosti státu ke konceptu zajištění energeticky soběstačného státu z obnovitelných zdrojů energie produkovaných zemědělci a další vývojové trendy českého zemědělství v evropském nadnárodním, českém národním i lokálním podnikovém kontextu.