Potravinová bezpečnost a trh s biopalivy - Štěpničková, Zuzana (2011)
Cílem práce je upozornit na neefektivní alokaci zdrojů a kapitálu, která má za následek rostoucí ceny potravin a vysoký počet hladovějících v rozvojových zemích, kterým evropská i americká dotační politika neumoţňuje akumulovat kapitál a investovat do své výroby. Zaměřila jsem se na ceny vstupních surovin pro výrobu biopaliv v souvislosti s legislativními závazky a mnoţství emisí CO2 včetně vlivu nepřímých změn ve vyuţití půdy (ILUC) a na základě rešerší vyvodila důsledky z primárních studií, které se zabývají makroekonomickým modelováním. Diplomová práce potvrdila hypotézu, ţe současná zemědělská politika v oblasti biopaliv neumoţňuje v souladu s teorií komparativních výhod pěstování potravin tam, kde je to nejvýhodnější jak z ekonomického, tak environmentálního hlediska.