Potravinová bezpečnost a trh s biopalivy - Štěpničková, Zuzana; Melichar, Jan, 1975-; Kaprová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem práce je upozornit na neefektivní alokaci zdrojů a kapitálu, která má za následek rostoucí ceny potravin a vysoký počet hladovějících v rozvojových zemích, kterým evropská i americká dotační politika neumoţňuje akumulovat kapitál a investovat do své výroby. Zaměřila jsem se na ceny vstupních surovin pro výrobu biopaliv v souvislosti s legislativními závazky a mnoţství emisí CO2 včetně vlivu nepřímých změn ve vyuţití půdy (ILUC) a na základě rešerší vyvodila důsledky z primárních studií, které se zabývají makroekonomickým modelováním. Diplomová práce potvrdila hypotézu, ţe současná zemědělská politika v oblasti biopaliv neumoţňuje v souladu s teorií komparativních výhod pěstování potravin tam, kde je to nejvýhodnější jak z ekonomického, tak environmentálního hlediska.
Vedoucí práce: Jan Melichar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses