Důchodová reforma, jak ji navrhuje současná Vláda ČR - Straková, Kristýna (2011)
Důchodová reforma je tématem, které je vládami České republiky diskutováno již mnoho let. Její konečná podoba nebyla dlouho jasná a schvalování jednotlivých bodů se často setkávalo s odporem, protože každá jednotlivá strana politického spektra má na reformu jiný názor. První větší změnu si vynutil nález Ústavního soudu, který důchodový systém v České republice prohlásil za málo zásluhový. Velká změna se zavedením kapitalizačního pilíře je naplánována na rok 2013. Odborníci se shodují, že ideální podoba důchodové reformy neexistuje a vláda byla nucena dělat při schvalování ústupky. Výsledná varianta však povede ke zvýšení deficitu, který bude v roce 2020 o 22miliard větší, než jaký by byl, pokud by žádné změny nenastaly.