Podpora fotovoltaiky v ČR – smysluplné řešení či omyl? - Kohoutek, Jakub; Svoboda, Miroslav; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Práce poskytuje přehled současných zdrojů elektrické energie včetně jejich klíčových aspektů ve vztahu k trhu s elektřinou v České republice se zaměřením na fotovoltaiku. Práce nejprve hodnotí mezinárodní kontext podpory fotovoltaických elektráren (FVE) a základní legislativu Evropské unie i České republiky v oblasti podpory obnovitelných zdrojů, přičemž vyzdvihuje nejdůležitější skutečnosti, které mají vliv na současnou situaci fotovoltaiky. Za použití ekonometrického modelu práce také odhaduje výrobu elektrické energie z fotovoltaických elektráren během následujících dvaceti let. Z výsledků následně předpovídá přímé náklady na podporu fotovoltaiky v České republice a hodnotí jejich trend. V souvislosti s garantovanými výkupními cenami práce rovněž definuje, jak velká by měla být výkupní cena elektřiny z FVE, aby nezpůsobovala příliš velký nárůst instalované kapacity a zároveň zajišťovala investorům diskontovanou návratnost investice v horizontu dvaceti let. Tato cena vychází ze skutečných tržních dat a modelu, který předpokládá nulovou čistou současnou hodnotu všech peněžních toků (při 5% diskontní sazbě). Výsledná výkupní cena je porovnána se skutečnými výkupními cenami elektřiny z FVE v letech 2010 a 2011.
Vedoucí práce: Miroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses