Sociálne dopady československej menovej reformy z roku 1953 - Záhradníková, Lea (2011)
Bakalárska práca pojednáva o sociálnych dopadoch menovej reformy uskutočnenej v roku 1953 v Československu a primárne sa sústredí na dopad na robotnícku triedu, ktorá bola oporou a základňou pre vtedajší režim. Práca je rozdelená do štyroch častí. V prvej časti je popísaná spoločenská a hospodárska situácia pred menovou reformou, druhá kapitola sa venuje príčinám a samotnému priebehu reformy a zahŕňa z časti aj rozbor sociálnych dopadov, ktoré sú skúmané prostredníctvom zmeny životnej úrovne celého obyvateľstva. Tretia časť sa sústredí na vybranú vrstvu spoločnosti -- na robotnícku triedu, podmienky jej života a zmeny životnej úrovne robotníckych rodín po reforme. Kapitola obsahuje tiež rozbor miezd obyvateľstva a zmeny cien, ktoré demonštrujú jeden z najviac negatívnych aspektov reformy. Posledná časť sa zameriava na poreformné roky, kde je ešte stále prítomný bezprostredný vplyv menovej reformy.