Sociálne dopady československej menovej reformy z roku 1953 - Záhradníková, Lea; Szobi, Pavel, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Bakalárska práca pojednáva o sociálnych dopadoch menovej reformy uskutočnenej v roku 1953 v Československu a primárne sa sústredí na dopad na robotnícku triedu, ktorá bola oporou a základňou pre vtedajší režim. Práca je rozdelená do štyroch častí. V prvej časti je popísaná spoločenská a hospodárska situácia pred menovou reformou, druhá kapitola sa venuje príčinám a samotnému priebehu reformy a zahŕňa z časti aj rozbor sociálnych dopadov, ktoré sú skúmané prostredníctvom zmeny životnej úrovne celého obyvateľstva. Tretia časť sa sústredí na vybranú vrstvu spoločnosti -- na robotnícku triedu, podmienky jej života a zmeny životnej úrovne robotníckych rodín po reforme. Kapitola obsahuje tiež rozbor miezd obyvateľstva a zmeny cien, ktoré demonštrujú jeden z najviac negatívnych aspektov reformy. Posledná časť sa zameriava na poreformné roky, kde je ešte stále prítomný bezprostredný vplyv menovej reformy.
Vedoucí práce: Pavel Szobi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses