Konfiskace průmyslového majetku sudetských Němců po roce 1945 na příkladu Rumburku - Krumlová, Vendula (2011)
Bakalářská práce s názvem "Konfiskace průmyslového majetku sudetských Němců po roce 1945 na příkladu Rumburku" se bude primárně zabývat proměnou vlastnických práv v poválečném období, neboť dodnes toto téma patří k nejkontroverznějším otázkám moderních československých dějin. V úvodní části práce se budu zabývat právními a politickými okolnostmi odsunu Němců a konfiskací jejich majetku. Jádro práce bude ležet v mikrohistorické analýze konfiskace na příkladu města Rumburku a firmy RINCO Werke. Chci se zaměřit především na tyto otázky: Jak byla konfiskace provedena, jaký byl její průběh? Existoval plán, podle něhož, byla konfiskace realizována? K čemu vedla? Jaké byly její následky? Jak byl vybírán národní správce? Ve své práci budu vycházet z původní hypotézy, že konfiskace neprobíhala podle nějakého pevného plánu, ale byla prováděna nárazově a nesystémově, což dávalo velký prostor pro různé nelegální převody majetku. Při své práci budu vycházet z archivních záznamů, právních předpisů, z nejnovější odborné literatury a pramenů.