Živnostenská banka jako „vítěz“ nostrifikace? Příspěvek k teorii zájmových skupin - Zmeková, Lenka (2011)
Bakalářská práce se zabývá Živnostenskou bankou jako zájmovou skupinou. Práce chce prokázat, že reformy prováděné za účelem "veřejného zájmu" bývají často ve prospěch konkrétní skupiny. K praktické ukázce je použita nostrifikace, na které lze dokázat, že Živnobanka byla spojena se státem a díky tomu mohla uplatňovat svůj vliv nejen na tuto reformu, ale i na jiné oblasti hospodářské politiky. V úvodu charakterizuji předválečný hospodářský vývoj s aspektem na vývoj peněžnictví a postavení Živnobanky v hospodářství. Následně zhodnotím, zda nostrifikace splnila své hospodářské cíle a její důsledky na spotřebitele. Klíčová část práce je věnována Živnobance a jejím nástrojům k prosazování vlastních cílů.