Analýza korupce ve zdravotnictví - Dupalová, Veronika (2011)
Tato práce se snaží analyzovat vliv korupce na náklady zdravotnického systému prostřednictvím zjištění vlivu počtu soutěžitelů na konečnou cenu veřejné zakázky ve zdravotnictví. Teoretická část definuje pojem korupce, právní rámec, typy korupce, jakým způsobem je možné ji měřit, veřejné zakázky a jejich kontrolní systém atd. Druhá část práce analyzuje pomocí regresního modelu efektivitu veřejných zakázek ve zdravotnictví na náhodně vybraném souboru 223 zakázek, které byly provedeny v České republice v období 2006 -- 2009 s využitím proměnných zadávací cena, koncová cena, počet nabízejících apod. Práce se snaží potvrdit domněnku o vlivu explicitní konkurence (počet podaných nabídek) na výslednou cenu. V ČR má konkurence z pohledu počtu podaných nabídek podstatný vliv na výslednou cenu veřejné zakázky a to pravděpodobně díky neefektivnímu a netransparentnímu nastavení systému veřejného zdravotnictví, jež podporuje korupční jednání.