Možnosti regulace trhu tzv. "designer drugs" - Turek, Tomáš (2011)
Tato práce popisuje a analyzuje trh "legálních" drog, tzv. designer drugs, který v České republice narostl koncem roku 2010, v jiných evropských zemích asi o rok dříve. Aplikuje známé teoretické argumenty týkající se státní regulace drogových trhů na trh nových drog a s jejich pomocí porovnává různé možnosti státní politiky. Teoretické poznatky a mikroekonomické koncepty následně konfrontuje s realitou trhu nových drog, včetně cenných dat získaných vlastním terénním výzkumem a monitoringem dnes již nedostupných internetových diskuzí uživatelů drog. V závěru dochází ke zjištění, že represivní přístup k regulaci nových drog je prosaditelný jen za cenu vysokých společenských nákladů a výrazného omezení práv občanů. Jako jediný účinný způsob omezování spotřeby drog v otevřené tržní ekonomice s liberálním demokratickým zřízením se jeví omezování poptávky.