Koncentrace bankovního sektoru. Jak ji měřit, její vývoj, příčiny? - Putryk, Maria (2011)
Abstrakt Moje bakalářská práce se zabývá problematikou koncentraci v bankovním sektoru. Jelikož banky jsou jedním ze zdrojů externího financovaní pro podniky, koncentrace v tomto odvětví muže výrazně ovlivnit velikost a počet firem na trhu a tím i celkovou ekonomickou situaci v regionu. Pro ilustraci této situaci uvedu dvě proti sobě stojící teorie znázorňující zda li banky při poskytovaní úvěrů preferuji firmy s kterými už mají zkušenost či nově vstupující na trh firmy. Důležité místo v mé práci má otázka optimální velikosti bank. Zde bude nutné uvést podmínky stanovené antimonopolním úřadem pro povolení fuze a akvizice bank. Tady taky zmíním příčiny, které vyvolávají fuze finančních instituci a následné výhody či nevýhody takových sloučeni. Pro širší pojetí problematiky koncentraci bank podivám se na to jak souvisí ziskovost ve vztahu k jejich koncentrace.