Minimální mzda a její vliv na ekonomiku se zaměřením na Českou republiku - Janeček, Jan (2011)
V práci zaměřím pozornost na vliv minimální mzdy na vývoj ekonomiky v České republice. V teoretické části popíšu příčiny vzniku minimální mzdy a její právní vymezení. Budu věnovat pozornost specifikaci trhu práce, vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost, dopadu mezinárodní migrace na mzdy. V praktické části popíšu vývoj minimální mzdy, budu porovnávat s dalšími ukazovateli (průměrná mzda, životní minimum) a budu zkoumat pozitivní a negativní důsledky minimální mzdy z pohledů zaměstnanců, zaměstnavatelů a ekonomiky. Cílem je získání pohledu na minimální mzdu, jakožto nástroje silně ovlivňujícího dění na trhu práce.