Účinnost dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí na příkladu environmentálního označování výrobků - Doubková, Monika; Geuss, Erik, 1963-; Hájek, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem diplomové práce je zhodnotit účinnost dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí na příkladu environmentálního označování výrobků a ověřit hypotézu, zda je ekoznačení vhodným nástrojem k ovlivňování spotřeby a výroby ekologicky šetrných výrobků a služeb. Na základě charakteristiky dobrovolných nástrojů ochrany životního prostředí práce vymezuje typy environmentálního značení a hodnotí, za jakých podmínek mohou být systémy ekoznačení ekonomicky i environmentálně efektivní. Se zaměřením především na I. typ environmentálního značení a na základě shrnutí výsledků již realizovaných studií práce hodnotí význam a dopady tohoto nástroje pro spotřebitele, firmy a životní prostředí. V další části je práce zaměřena na problematiku zeleného nakupování a zelených veřejných zakázek především na úrovni České republiky. Praktická část ověřuje hypotézu o účinnosti ekoznačení na příkladu Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků a služeb České republiky a systému ekoznačení Evropské unie. Metodou výběrového šetření byl proveden průzkum a provedena analýza, do jaké míry jsou tyto systémy ekoznačení úspěšné. Šetření bylo provedeno mezi spotřebiteli a mezi uživateli ekoznačení, tedy firmami zapojenými do výše uvedených systémů ekoznačení. Průzkum byl doplněn názory odborníků z oboru a byl vyhodnocen i jejich odborný pohled na tyto dobrovolné nástroje.
Vedoucí práce: Erik Geuss
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses