Vývoj pracovních migrací cizinců v období hospodářské recese v okrese Přerov - Kučerková, Zuzana (2011)
Cílem bakalářské práce je komparace studie o vývoji pracovních migrací cizinců v České republice s lokálním trhem práce v okrese Přerov a posouzení změn vyvolaných současnou hospodářskou recesí. V teoretické části se budu zabývat teoretickými východisky zahraniční pracovní migrace, migrační politikou ČR a představím současné podmínky zaměstnávání cizinců z třetích zemí a občanů z EU. V praktické části bude předmětem analýzy komparace dat o vývoji zaměstnaných cizinců v celé ČR s daty získanými z ÚP v Přerově a vysvětlení případných odlišností. Zvláště se zaměřím na otázku, zda se pokles poptávky po zahraniční pracovní síle projevil větší měrou u méně nebo více kvalifikovaných profesí a jak se změnila vzdělanostní a kvalifikační struktura zaměstnaných cizinců.