Padělání peněz jako součást stínové ekonomiky - Sedláčková, Veronika (2011)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku padělání peněz zejména v České republice, Eurozóně a některých dalších vybraných zemích. První část, vedle historického úvodu a právního rámce, mapuje proces výroby bankovky pravé i padělané, včetně aktuálních statistických údajů o jejich počtu a celkovém trendu. Následně se zabývám otázkou boje proti této problematice z hlediska národních i nadnárodních institucí. V druhé části jsou analyzovány ekonomické modely, které řeší otázku padělání. V těchto modelech jsou využívány poznatky z teorie her a cost-benefit analýzy. Cílem této práce je zkoumání problematiky včetně jejích dopadů a komparace přístupů jednotlivých zemí.